Radni posjet Računskom sudu Republike Slovenije

Predstavnici Državnog ureda za reviziju Republike Hrvatske 3. i 4. lipnja 2024. posjetili su Računski sud Republike Slovenije. Tijekom radnog posjeta kolege iz Računskog suda Republike Slovenije predstavili su korištenje programskog alata CaseWare IDEA (IDEA) u procesu računalno potpomognute tehnike revizije izvršenja državnog proračuna.
Na praktičnim primjerima predstavljeni su procesi pripreme i uvoza podataka u programski alat IDEA, prilagodbe i obrade uvezenih podataka, način primjene pojedinih funkcionalnosti programskog alata na podacima u svrhu provođenja revizije te postupak uzorkovanja poslovnih događaja metodom statističkog uzorka pomoću programskog alata IDEA.
S obzirom na dugogodišnje iskustvo u korištenju programskog alata IDEA u reviziji izvršenja državnog proračuna, kolege iz Računskog suda Republike Slovenije istaknuli su prednosti u odnosu na klasične metode revizije, a koje se prvenstveno odnose na veći obuhvat poslovnih događaja na kojima se provode detaljni revizijski postupci, mogućnosti dodatnih analiza podataka te uštedu raspoloživih resursa.
Tijekom radnog posjeta prepoznati su zajednički interesi i potrebe u pogledu unaprjeđenja i proširenja korištenja programskih alata u revizijama kao područja za daljnju suradnju između Državnog ureda za reviziju Republike Hrvatske i Računskog suda Republike Slovenije.

Radni posjet Računskom sudu Republike Slovenije